Vi minns 2008

2008- ett år med både glädje och sorg

Nu sitter vi här framför vår älskade brasa och blickar tillbaka på året som gått. Mest har jag goda minnen och roliga upplevelser, men några tråkiga händelser inträffade i våras, jag tänkte börja med dom för att avlsuta och minnas det roliga.

Farväl älskade familjemedlemmar

Thomas pappa gick bort i början av året. Han blev 82 år gammal, och sista tiden prägldes av sjukdom. Nu hoppas vi att han återförenats med Thomas mamma där uppe i himlen, och att dom lär känna min mamma, som också lämnat jordelivet alldeles för tidigt. Ni är saknade!


En annan kär familjemedlem som fick vandra över regnbågsbron var den helt underbara Border Collien Masse.
Masse hann leva ett långt och bra liv, innan han 14 år gammal fick somna in på södra djursjukhuset en kväll i maj.
Masse gjorde sin sista lydnadstävling i maj-07 och blev också totalsegrare i Föremålskampen-07. Han var brukschampion och kunde ståta med en 7:e plats i USM i lydnad-06. En helt underbar hund som var pigg och glad in i det sista. Men tillslut sa de inre organen i kroppen stopp och slutade fungera.
Det var tungt, framförallt för Martina som levt med Masse i hela sitt 13-åriga liv. Dessutom hade Martina en tung vår, när först hennes mammas hund Raffa plötsligt en morgon föll ihop död. Hjärtinfarkt på morgonpromenaden. Farfar som gick bort och så då Masse. Tunga bördor för en 13-årings axlar. Tur nog så åkte vi till Turkiet dagen efter att Masse farsvann. Bra med miljöombyte i det läget.

Marzmellow

Ett kungligt fall

Ena stunden var hundarna ute i trädgården och lekte, och i nästa sekund hör vi bara ett fasanfullt skrik. Vad som hände är osäkert, vad vi vet är att vi springer ut från altanen och ser Gozzi ligga helt som förlamad på marken. Första reaktionen var att båda bakbenen var av eftersom dom bara hängde där livlösa och bajs sprutade ur rumpan på honom. Men vi insåg ganska snabbt att det hänt något med hans rygg.
Den närmaste veckan levde jag som i ett vacum. Gozzi låg nerbäddad på sitt favoritställe(mitt dressingroom) helt oförmögen att röra sig. Jag låg mest brevid honom och grät. Jag matade honom med sked, och fick lyfta ut honom då och då för att han skulle få rasta sig. Men sakta sakta märkte vi små små framsteg. I över 3 månader var det bara korta koppelpromenader som gällde. Han blev ju hela tiden bättre, men veterinären hade varnat oss för att inte ha för dåligt tålamod, utan verkligen låta skadan läka i lugn och ro.
Helt återställd kommer han aldrig att bli, han lyfter inte på benet när han kissar, och framdelen har lite dålig koll på vad bakkärran håller på med. Han klarar inte att hoppa över några hinder, och att lägga sig ner tar lite tid, så någon lydnadträning är det inte tal om. Men kungen lever och kan idag följa med på promenader som vanligt. Det vågade jag aldrig hoppas på den där veckan i våras.
Nästan återställd

Roligt med hund också

Den här krönikan har ju inletts lite väl deppigt. Och visst det var lite tungt där ett tag. Men på det stora hela har det varit ett bra hundår. Framförallt har ju Dollar skänkt en enorm glädje. Han blev ju 1 år i maj och fick debutera på både lydnadsplan och bruksplan. Att han funkar så toppenbra på både träning och tävlingsplan känns så otroligt roligt inför framtidens tävlingar. Att han dessutom visat sig vara en så genomhärlig hund i allt man tar sig för känns helt underbart. Jag har känslor för den hunden som inte går att beskriva med ord.
Ska bli som jättespännande nu 2009 när han även har åldern inne för att starta i högre klasser
.

Årets resor

Vi tjuvstartade semestern lite med att åka till Turkiet i slutet på maj. Så jäkla underbart. Vi bodde på ett 5-stjärnit hotel med All Inclusive. Det var första gången jag åkte så, hade varit lite anti innan att man skulle känna sig för låst ´vid hotellet. Men i fortsättningen skall jag alltid åka så när jag åker charter. Det var så himla skönt och avkopplande. Pensionärerna Thomas och Ia gick i säng vid 10 varje kväll och var först uppe och tog dom bästa solstolarna vid 7-tiden på mornarna.
Ungarna var uppe halva nätterna och deltog och tittade på showerna som hotellet ställde till med varje kväll. Dom tyckte vi var lite tråkiga. Men tur nog är dom så stora att dom klarar sig själva.

Martina var dessutom i Thailand med sin mamma under våren, och Jónna och Jesper var iväg till Bulgarien med sin pappa i augusti, så dom har blivit vältankade med sol iår.
Turkiet Maj-08

London vs Paris

Jag fick en helt underbar weekend i London och Paris i september.
Vi började med 2 dagar i London, Jag älskade London, med all shopping, teatrar, människorna, ja allt,
Sedan tog vi tåget under kanalen och spenderade 2 dagar i Paris.
Vilken stad med alla historik. Besökte Louvren och såg MonaLisa (överskattat) klättrade upp i triumfbågen, vandrade utmed Seine fram till Notre Dam. Och strosade i konstnärsdistrikten i Sacre Couer.
Nackdelen med Paris torde vara de ngt otrevliga människorna, ingen förstod vad jag sa, och det var stört omöjlig att få tag på Taxi, därför vinner London i en jämförelse
.
Puss på Big Ben

Middag i eiffeltornet

En av kvällarna åt vi middag i restaurangen i eiffeltornet. Snacka om vacker utsikt, och jättegod mat. Efter maten åkte vi upp till toppen av tornet och det var verkligen magiskt. En av de mest berusande upplevelser jag upplevt faktiskt.
Berusad utan alkohol

Magiskt

Campagneprovning

Sista dagen i Frankrike spenderade vi uppe i champagnedistrikten.
Där fick vi en rundvandring i Moet&Chandons champagnekällare, och det hela avslutades med champagne provning. Tror ni jag var i sjunde himlen eller?????

Sen var det dags att bege sig till flygplatsen och flyga hem till sverige igen. Det här var verkligen en resa som satt sina spår i mitt minne. Helt makalös upplevelse att få uppleva och suga in på bara några få korta dagar. Det kommer jag aldrig att glömma.

Underbara husvagn......eller

husvagnsjävel..............

En kul grej som hände under -08 var att vi bestämde oss för att köpa husvagn. Mycket med tanke på att underlätta tävlandet och vara fria att kunna åka längt för att få tävla.
Jag har aldrig varit någon husvagnsentusiast, men var beredd att ge det en chans.
Glada för vårt inköp, packade vi en tidig söndagsmorgon i juli, in hundar och ungar i bilen och började färden med Öland som slutmål.
Allt gick som på räls....tills vi passerat nån mil söder om Södertälje PANG där smällde höger däck på husvagnsjäveln.
Bara att försöka få tag på en jouröppen däckfirma tidigt en söndagsmorgon var inte det lättaste.
Vi hade hoppats att dom skulle ha ett däck på lager som dom kunde köra ut till oss och byta på plats. Men nejdå, dom hade inga fälgar som passade husvagn.
Så för att komma åt fälgkorset, var det bara att koppla loss cyklar, ta ut 3 hundar på E4 vilket inte va så kul, för att upptäcka att fälgkorset inte passade husvagnsjäveln.
Vi kopplar loss vagnen, lämnar den där på motorvägen, åker ner till Järna, som var närmaste avfart. Ingen mack öppen i byhålan.
Vänder och åker tillbaka till Södertälje, tredje macken har ett passande fälgkors, tillbaka till husvagnen, skruvar av däcket, ner till Järna för att vända tillbaka till Södertälje och däckfirman, där de sätter på ett nytt däck på vår fälg. PUH....
Tillbaka till husvagnen och sätter dit däcket.
Sen är familjen von Trapp, fortfarande på relativt gott humör tillbaka på banan igen. Och fortsätter lätt trallandes söderut.....
Det går alldeles utmärkt tills vi passerar nån mil söder om Nyköping.....PANG....där small vänstra däcket på husvagnsjäveln..
Ett snabbt konstaterande gjordes att Thomas inte hade någon lust att lägga sig och byta ytterdäcket där på E4:an, det skulle vara förenat med ren livsfara i den  fart som bilarna svischade förbi. Så vi ringer en bärgare.
I TVÅ timmar sitter vi där i bilen och väntar. Hela bilen bara gungar till varje gång en bil blåser förbi i 110km.
Måste ge våra underbara ungar en stor eloge för att dom höll humöret uppe.
Tur att dom fick ta med sina bärbara datorer så dom kunde fördriva tiden med att se på DVD.
Jag var tillslut beredd att lifta med första bästa jävla  biljävel.
Tillsist dyker bärgarn upp, han hade då hittat ett gammalt däck i sina förråd som kanske skulle passa, så han prövade att byta där på motorvägen.
Däcket passade inte helt, men det skulle funka för att ta oss de 4,4 mil ner till Norrköping.
Nere i Norrköping fick vi återigen leta upp en jourverkstad som satte på ett nytt däck.
Det tog oss nästan 12 timmar att komma ner till Öland. Planen var att vi skulle åka till en camping på norra ön. Men när vi sent omsider passerat Ölandsbron ville vi alla bara ta första bästa camping. Vi var trötta, hungriga och rastlösa.

Vi hamnade på en helt underbar camping, och hade en fantastiskt skön vecka, med klarblå himmel och strålande solsken.
Det blev en jäkligt dyr campingsemester, men nu har vi nya fräscha däck inför säsongne-09.

SLUTET GOTT ALLTNG GOTT

Det finns väldigt mycket mer jag skulle vilja skriva om,
 tex barnens framfart och deras framförhavanden, men jag skriver bara när jag känner för´t och inte på kommandon ( kanske bor det en liten terrier i mig) så därför väljer jag att avsluta krönikan nu för jag har ingen som helst inspiration att skiva nåt mer.
Jag har ett nyårslöfte inför 2009.... och det är att njuta mer  och ta vara på varje dag. Jag har en förmåga att alltid se framåt och inte ta vara på det om sker. Är liksom alltid på väg nånstans.... Är det vår längtar jag till sommarn, är det sommar längtar jag till hösten och all svamp,, etc etc,,,,,jag vill stanna upp och njuta av varje sekund.....jag älskar det liv jag lever......har verkligen hittat hem nu....efter år av rastlöst sökande efter meningen med livet....jag ska hålla på men hundar......så är det bara............
Det skålar vi för.........
Väl mött för ett underbart 2009  !!!!!!!!!

Din rubrik